Hoe zit het precies met het gebruik van hoofdletters rond de naderende feestdagen. Nou, dat valt nog niet mee. En ik ben niet de enige die dat lastig vindt. Ook journalisten lijken ermee te worstelen. Kortom; hoofdlettergebruik rondom sinterklaas, kerst én oud en nieuw is een ingewikkelde kwestie!
Ook ik twijfelde afgelopen week. Kerst of kerst? “Het is toch Kerst? Want net zoals Kerstmis is kerst de officiële naam van het feest dat we vieren op 25 en 26 december,” dacht ik. Nee; dat is dus niet zo, bleek toen ik het nakeek. De enige officiële benaming is Kerstmis. Daarom schrijf je Kerstmis met een hoofdletter en kerst met een kleine letter. Net zoals kerstbal, kerstslingers en kerstkaart. Maar Kerstkind schrijf je dan weer met een hoofdletter.
Jaarwisseling
En hoe zit het dan rond de jaarwisseling? Ook dat is niet gemakkelijk. Omdat 31 december geen officiële feestdag is, schrijf je oudejaar, oudejaarsdag en oudejaarsavond. Ook aan oud en nieuw is niets officieels en schrijf je dus met kleine letters. Maar Nieuwjaar wordt als een officiële benaming gezien voor 1 januari en krijgt weer wél een hoofdletter. Dat geldt dan weer niet voor nieuwjaarsdag, dat moet klein.
Sinterklaasfeest
Het moeilijkste van de decemberfeesten vind ik het sinterklaasfeest. En dan betrek ik de pietendiscussie er voor het gemak niet bij. ;-). Wat is goed? ‘Ik zag Sinterklaas’ of ‘Ik zag sinterklaas’?
Sinterklaas of Sint met een hoofdletter is een eigennaam. Met een kleine letter is sinterklaas (en sint) een soortnaam; een benaming voor iemand die zich als Sinterklaas heeft verkleed.
Onderstaande zinnen maken het misschien duidelijker:
Wat heb jij van Sinterklaas gekregen?
Morgen komt de Sint bij onze kinderen op school.
Doen jullie aan sinterklaas of vieren jullie kerst?
We moeten nog een sinterklaas regelen!
Gelukkig geldt bovenstaande uitleg ook voor Kerstman en kerstman.
Wil je het zelf nakijken? Bekijk de strenge criteria van Spellingwijzer Onze Taal
Troost je, nog een kleine 8 weken te gaan en dan is het januari.