Een pakkend sinterklaasgedicht? Zo doe je dat.

Een pakkend sinterklaasgedicht maak je zelf! Een gedicht uit zo’n gedichtenmaker? Nee, dat wil je natuurlijk niet. Hoe vind je dit gedicht?

Beste Erwin,

Sint en Piet zaten te bedenken
wat ze Erwin eens zouden schenken.

Met de leeftijd van 57 jaar
waren we met het bedenken van jouw cadeau erg snel klaar.

Pakjesavond is weer gekomen
en Sinterklaas heeft voor Erwin het leukste cadeau meegenomen.

Als positief word je herkend
en als je zo doorgaat word je er ook nog mee bekend.

Dat je gaat genieten van dit cadeau gaan we hopen
dus maak het nu maar snel open.

Groeten van Sint en Piet

Dit is toch vreselijk? Nee…, dit wil je niet.

Niet iedereen vindt het leuk om sinterklaasgedichten te maken. Het verbaast je misschien niet.., ik vind het wél leuk. Toegegeven; elk jaar duurt het even om erin te komen, maar daar helpt het Nederlands Rijmwoordenboek van Jaap Bakker me bij. Echt waar; dat is een fantastisch hulpmiddel en daarom raad ik het iedereen aan! Tenminste als je zelf aan de slag wilt gaan. 😉

Achterop de kaft van dit standaardwerk staat dat dit woordenboek zich onderscheidt van de vele internetwoordenlijsten die er zijn. De rijmzuiverheid en uitgebalanceerde woordenselectie is vele malen beter. Dat klopt! Daar kan geen Mick’s rijmwoordenboek of het rijmwoordenboek van Van Dale tegenop.

Vergeeld exemplaar

Ik had een exemplaar uit 1986 (eerste druk) en vorig jaar heb ik mijzelf een nieuwe gegund. Superleuk, want er zijn veel actuele woorden toegevoegd. Mijn oude exemplaar heb ik aan mijn moeder gegeven en zij is er blij mee. 😄

Ik had hier een linkje willen toevoegen, maar helaas is het Nederlands Rijmwoordenboek op het moment bij bol.com niet leverbaar! Er zijn nog wel wat tweedehands exemplaren.

Een origineel sinterklaasgedicht maken? Volg dit stappenplan:

1 Kies het onderwerp van het gedicht

Begin niet direct met schrijven. Leef je eerst in in de persoon voor wie het gedicht bedoeld is. Schrijf wat trefwoorden op bijvoorbeeld over werk, studie, hobby’s, relaties, vakanties, ergernissen of anekdotes of haak in op het cadeau dat je geeft.

2 Kies de beste trefwoorden

De beste trefwoorden zijn die waarover je veel kunt vertellen zoals een flater, een nieuwe liefde, een heftig studentenleven, te veel whatsappen noem maar op. Sinterklaasgedichten zijn pas echt leuk als er een balans inzit tussen positieve en kritische elementen. Alleen maar positieve elementen maken het gedicht te gezapig. En een te negatief gedicht past niet bij de huiselijke sfeer.

3 Schrijf goedlopende zinnen

Lopen de zinnen lekker? Om dat te controleren, lees je ze hardop. Schrijf als het ware met je oren. Kromme zinnen zijn uit den boze. Let ook op het ritme. Een ritmische tekst helpt de lezer het gedicht vloeiend voor te lezen. En dat wil je natuurlijk.

4 Gebruik de juiste rijmconstructie

Laat woorden rijmen en gebruik liever geen net-niet-rijmconstructies zoals maan op naam laten rijmen of vertoeven op genoegen. In het Nederlands Rijmwoordenboek staat een uitgebreide Dichtgids. Het is een verstechnische mini-encyclopedie. Zo kom je op ideeën zoals deze; het gebruik van dialect en accent:

Het meisje zei
met oostelijk accent in haar stem:
‘Dit is een echte wonderlamp,
veur vief guld’n ma’j ‘m hemm.’

[Herman Finkers]

Mijn laatste tip? Maak eventueel gebruik van de jaarlijks terugkerende Sinterklaas Gedichtenservice van NPO radio.

Veel succes!